RPG

Reeducació Postural Global

Què és la RPG?

La Reeducació Postural Global (RPG *) és un innovador mètode de fisioteràpia desenvolupat pel fisioterapeuta francès Philippe Souchard, i introduït a Espanya fa ja prop de 20 anys.

És un mètode de fisioteràpia suau, progressiu i actiu, que pot ser aplicat en qualsevol edat respectant les possibilitats de cada persona. Ha de seguir les indicacions de l’fisioterapeuta i mantenir una tensió necessària d’acord amb la postura requerida.

Aquesta tècnica es fonamenta en l’anàlisi minuciós, estudi i observació de l’anatomia, la fisiologia i la manera que funciona a nivell postural el pacient per poder realitzar les correccions pertinents.

La RPG part de la individualitat de cada persona per dissenyar un tractament global que, partint dels símptomes que presenta, busqui i resolgui les causes que els han provocat.

La RPG destaca per la lògica dels principis en què es basa i per la seva eficàcia en els resultats.

Simplement amb el pas el temps i el tipus de vida que portem, anem acumulant tensions, perdent elasticitat i ens anem deformant i encongint. Tot això s’agreuja en cas d’existir algun factor afegit: accident, malaltia, estats de tensió emocional, etc. I sempre complicat per l’efecte de la Gravetat i l’estrès.

Amb el tractament de la RPG el pacient participa en la seva pròpia recuperació, guiat en tot moment pel fisioterapeuta.

La cura de les articulacions, l’atenció constant a la respiració i el treball respectuós de la musculatura, fan de la RPG un mètode de fisioteràpia molt efectiu.

Còm és un tractament RPG?

El tractament de RPG consisteix en la realització d’una sèrie d’exercicis d’estirament global actiu que van evolucionant des d’una posició inicial gairebé sense tensió cap a una posició final de progressiu estirament. Aquesta posició final dependrà de cada persona.

A aquests exercicis progressius els anomenem postures i són realitzades pel pacient de forma activa, guiada i corregida en tot moment pel fisioterapeuta.

Se solen triar per a cada sessió com a mínim dues postures.

Algunes d’aquestes postures de treball es realitzen sobre la llitera, estirat o assegut, i altres es realitzen de peu.

Durant el tractament de RPG el fisioterapeuta utilitza com a única eina la teràpia manual, elongando els teixits, reduint les tensions, tenint cura de les articulacions, eliminant les molèsties i modelant el cos de l’pacient.

El pacient, guiat en tot moment pel fisioterapeuta, participa activament en la realització dels exercicis d’estirament a través de la respiració, la realització de suaus contraccions musculars i el manteniment de les correccions. Es busca l’elongació de les cadenes musculars que es tracta específicament en cada postura per finalment fer una correcció global de les adaptacions posturals i articulars que ha patit el pacient i restablir la funció.

En cap moment es realitzen gestos bruscos, passius o inesperats pel pacient.

El diàleg entre pacient i terapeuta és constant al llarg de tot el tractament.

El tractament es realitza en sessió individual, observant millora ja des de les primeres sessions. El nombre de sessions i la freqüència dependrà sempre de les característiques de l’pacient, així el tractament es programarà en funció de les necessitats de cada persona i dels resultats obtinguts.

INDICACIONS i resultats

Generals

  • Reeducació de la postura i millora de l’elasticitat, amb efectes beneficiosos en el pla locomotor, funcional, estètic, orgànic i psicològic.

Locals

  • Recuperació de bloquejos articulars, tractament de la musculatura alterada (contractures, rampes, …), desatrapamiento de zones de compromís neurològic, tractament de deformitats ortopèdiques, cifosi, escoliosi, etc.

Preventives

Educació postural en nens, adolescents i adults,
Preparació maternal (part i post-part),
Medicina de la feina (higiene postural),
Medicina esportiva (recuperació i entrenament),
Gimnàstica de manteniment …

Curatives

  • Deformitats en columna: escoliosi, hiperlordosi, hipercifosi, rectificacions o inversions de corbes …
  • Deformitats en membres superiors i inferiors: espatlles deformats, escàpules alades, peus buits, peus plans, hallux valgus (galindons), dits en martell, genolls en valg o en var o en recurvatum …
  • Patologia dolorosa de la columna: cervicàlgia, torticoli, neuràlgia cervico-braquial, dorsàlgia, lumbàlgia (aguda i crònica), ciàtiques, alteracions sacro-ilíaques, protusió discal, hèrnies discals, espondilolistesi …
  • Patologia articular i / o tendinosa: artrosi, reuma, espondilitis anquilosant, tendinitis, síndrome subacromial, manegot dels rotadors, espatlla congelat, epicondilitis (colze de tennista), retracció palmar de Dupuytren, síndrome de túnel carpià, metatarsàlgia, esperó calcani, fascitis plantar …
  • Símptomes neurològics d’origen mecànic: adormiment i formigueig a les mans, cefalees, migranyes, vertígens, desequilibri de la musculatura ocular, patologia en periné (incontinència) …
  • Disfuncions respiratòries: bloqueig inspiratori, hèrnia de hiat …
    Seqüeles de traumatismes: fractures, esquinços, luxacions, recuperacions postquirúrgiques …
Abrir chat